officetips

Ik wil een bedrijf starten, hoe begin ik?

Alweer bijna zes jaar geleden schreef ik mijn bedrijf Calculus Office Support in bij de Kamer van Koophandel. In de maanden voorafgaand heb ik me hierop voorbereid. Ik schreef een ondernemingsplan (dat nu onderin een la ligt ☺). Ik bedacht hoe ik mijn dienst wilde wegzetten, ik onderzocht of er markt was voor mijn dienst, liet een website bouwen, visitekaartjes drukken, zocht een accountant voor mijn jaarrekening en belastingaangifte, etc.etc..

En nu zes jaar later, zou ik het heel anders aanpakken. Tenminste als ik toen wist wat ik nu weet!
Maar goed, een bedrijf beginnen gaat met vallen en opstaan en sommige dingen moet je eerst fout aanpakken voordat je snapt dat het beter kan. Het is niet anders dan volwassen worden. Als ik naar mijn pubers kijk dan doen die het niet anders dan ik met mijn bedrijf. En mijn pubers probeer ik soms te behoeden voor “fouten” en met deze blog wil ik aanstaande ondernemers een aantal tips meegeven zodat ze niet dezelfde fouten als ik maken.

Wat had ik graag zes jaar geleden willen weten.

Bouw een netwerk op. Door het bezoeken van diverse netwerkbijeenkomsten kun je onderzoeken welke netwerkclubs het beste bij jou en je business passen. Waar zitten je potentiële klanten of je ambassadeurs. Nog een tip, zoek ambassadeurs. Als je anderen enthousiast krijgt voor jouw product of dienst zullen zij je aanbevelen in hun netwerken.

Vergeet niet: mensen doen zaken met mensen. Dus met jou als persoon. Je product of dienst kan nog zo goed zijn, als er geen “klik” js, is er geen gunfactor en dus geen business.

Focus, en ik weet uit ervaring, in het begin is elke klus een opdracht én inkomen en misschien moet je in het begin ook wel verschillende dingen uitproberen om te ontdekken wat je nou echt leuk vindt, maar zorg ervoor dat duidelijk is wat je doet en dat je je focus houdt, zeg niet ik doe dit, maar ik kan ook nog dat en dat. Zorg dat JIJ de specialist in jouw dienstverlening wordt.

Werk niet alleen. Als eenpitter is het belangrijk om anderen te ontmoeten, voor je netwerk en om te sparren. Werk je vanuit huis of vanuit een kantoor waar je alleen zit, ga ook eens op een andere plek werken. Ik werk graag vanuit mijn eigen kantoor maar ben ook regelmatig aan het flexwerken in Bedrijvencentrum Traverse, waar ik andere ondernemers ontmoet en gesprekken met mijn klanten voer en met hen werk.

Zoek een sparringpartner. Zoek iemand, een ondernemerscoach bijvoorbeeld, of een mede ondernemer waarmee je kan sparren, je plannen vorm kan geven, die je op koers houdt of je juist op een andere koers zet. Vooral dat is wat ik in het begin van mijn onderneming heb gemist.

Wil je meer weten over het starten van een onderneming of wil je mede ondernemers ontmoeten?

Kom dan naar de Startersavond Helmond op 26 februari as van 18.30-22.00 uur.