officetips

Is videopitchen voor Virtual en Personal Assistants? Doe jij mee aan deze nieuwe trend?

12027085_942407309151100_864261106088087082_oHet lijkt wel of er een trend begint te ontstaan waarbij we als VA of PA gevraagd worden om onszelf voor te stellen in de vorm van een video om op deze manier mee te (kunnen) dingen naar een opdracht. Is videopitchen het nieuwe solliciteren voor virtual & personal assistants? We legden deze vragen voor aan collega VA’s en PA’s. Daar hebben zij dus een duidelijke mening over! Een aantal reacties: “Ik vind het persoonlijk te verschrikkelijk voor woorden en doe er niet aan mee. Het doet mij eerder denken aan een soort uitverkiezing of spel: Wie wordt de nieuwe VA van huppeldepup? Stel jezelf voor; presenteer jezelf op een ludieke wijze, en misschien, heeeeel misschien, aan jou de eer om mij van dienst te zijn. Hmmm … Als ik een loodgieter of een boekhouder nodig heb, dan ga ik ze toch ook niet vragen om een videopresentatie of een voorstel te doen voor mijn agendabeheer?” “Wat is er mis met het aloude gesprek onder het genot van een kopje koffie? Of minstens een Skypegesprek. Persoonlijk denk ik dat interactie de beste graadmeter is voor een goede samenwerking.” “Dat je in de creatieve sector origineel moet zijn begrijp ik heel goed. En dat je creativiteit verwacht van wie voor je werkt ook. Maar je huurt een VA in om zaken te stroomlijnen, te organiseren en te structureren. Wij worden ingehuurd voor orde in de chaos. Niet om ontzettend origineel, grappig, creatief of spitsvondig te zijn.” “Ik heb heus wel een pitch, maar die presenteer ik liever live. Daarnaast heb ik referenties, die voor de functie van VA zwaarder zouden moeten wegen dan ons voorkomen op het scherm, waarbij spontaniteit ver te zoeken is.”

Virtual Assistants: to pitch or not to pitch?

Steeds vaker wordt er gevraagd om een video te maken van een minuut of drie met daarin wie wij zijn, wat wij doen en waarom we die opdracht graag willen. Om die vervolgens te delen op social media al dan niet met een hashtag. Opvallend genoeg komt dit verzoek vaak van mensen die zelf ontzettend creatief zijn en daar hun werk van hebben gemaakt. Maar waar huur je een VA of PA voor in? Toch niet om net zó creatief te zijn? Een VA of PA is je back up achter de schermen niet op het scherm! Van een VA of PA mag je verwachten dat deze in staat is om mee te gaan in de gedachtegang van de al dan niet creatieve opdrachtgever. En om deze gedachten vervolgens om te zetten naar concrete acties. Dat vraagt om flexibiliteit, inventiviteit en creatief inzicht. Gaat het niet een brug te ver als je van VA’s en PA’s ook verwacht dat ze in staat zijn om complete filmpjes in elkaar te zetten om een opdracht te krijgen? Echter, misschien worden we wel uitgedaagd om wat minder virtueel te zijn. Meer zichtbaar. En zijn het onze opdrachtgevers, jij dus, die nu verlangen om buiten onze virtuele comfortzone te stappen. Het is natuurlijk als potentiele opdrachtgever een mooie manier om de tools in te zetten waar je dagelijks mee werkt en waar jij wilt dat je (toekomstige) VA bij gaat ondersteunen. Maar misschien zijn we er gewoon nog niet helemaal aan toe, deze nieuwe vorm van het generen van opdrachten. Voor VA’s en PA’s blijft het belangrijk om een klik te maken met diegene waar je mee gaat samenwerken. Wij worden zo ontzettend onderdeel van jouw bedrijf dat die klik er moet zijn. De vraag blijft nu: to pitch or not to pitch?! Ben jij op zoek naar een serieuze back up voor jouw bedrijf? Een VA of PA die jou gaat ondersteunen om je bedrijf te laten groeien? Don’t pitch, just call!!

Dit blog is tot stand gekomen in een co-writing van: Judith Hompe – www.lavievirtueel.nl, Wendy Edens – www.thesimplelifecompany.nl, Danielle Molenaar – www.virtual-efficiency.nl, Marjolein van der Linden – www.marjoleininschakelen.nl