officetips

Onbekend maakt onbemind!

Wij zeggen in Brabant ook wel eens: “Weh unne boer nie kent, deh vret ie nie!” waar het op neerkomt is dat als je iets niet weet of kent, dat je er ook geen gebruik van maakt …

Het zal rond 1992 geweest zijn, heel Nederland zat nog aan de WordPerfect tekstverwerker. Als je wat moest printen deed je Shift F7, P(rint). Teksten werden dan geprint in een “printspool” en met een beetje geluk kon je in het systeem de juiste kabel vinden waar die mee naar buiten moest en bij welk apparaat die dan moest binnenkomen. Want PER PRINTER gaf die een ander signaal af.

Nu ik het zo opschrijf verbaas ik me er nog meer over dat het allemaal zo gemakkelijk is over gegaan in Word. Je laat nu het systeem bepalen welke printers er aan vast zitten en je kiest in een dropdown menuutje welke printer wat moet printen in welke kleur en op welke volgorde enz. enz .

Net als bij wasmachines, de meesten gebruiken maar 1 manier, 1 standaard. Een vriend van de familie zei het laatst nog op een verjaardag; “Allemaal knopjes, van mij mogen ze een wasmachine maken met alleen maar een 40 graden programma! Daar was ik namelijk alles op!” Dat hij dan af en toe roze sokken heeft of een gekrompen vest, dat neemt hij gewoon voor lief. Sinds hij een hulp in de huishouding heeft, gaat het al een stuk beter met zijn was. Hij gooit alles op een hoop en als hij dan op donderdagavond thuis komt, is de bonte was met een bontprogramma gewassen op 40 graden, de witte was op 60 graden, de thee- en handdoeken lekker in de kookwas geweest. “Het lijkt wel of het allemaal ook veel frisser blljft!” Bleek achteraf dat hij de wasverzachter in het zelfde bakje als de zeep deed. Daar komt dus om de hoek, noem het desinteresse, noem het overzicht bewaren, noem het iedereen blinkt uit op zijn eigen manier, maar hij gelukkig en de schoonmaak hulp ook gelukkig dat ze één van haar klanten metshutterstock_151949501 zoiets simpels blij kan maken.

Als niemand je ooit voordoet hoe iets gemakkelijker kan, of nog beter, als niemand je het werk uit handen neemt wat jij helemaal niet leuk vind, kun je niet blijven doen waar je wel goed in bent. Daarom snap ik ook best dat sommigen, liever jaren blijven aan klungelen, met hun administratie, met hun agenda, met hun hele bedrijfsvoering zich net zo lang proberen staande te houden totdat ze uiteindelijk toch omvallen. Jammer is dat wel!

En daarom nodig ik iedereen uit die wel eens tegen een secretarieel probleem aanloopt, die soms een paar extra handen nodig heeft, tijdelijk of structureel mij gewoon eens te bellen. Wie weet wat ik voor jou, en jij voor mij zou kunnen betekenen!